2010年7月29日木曜日

Japán konyha 1) Ramen leves

Mivel szakácsnak tanultam, úgy gondolom, hogy elengedhetetlen Japánról beszélnem, ha nem tanítok említek meg néhány jellegzetes japán fogást.
Úgy gondolom, nem él olyan japán ember a világon, aki nem ismerné a híres, ízletes Ramen levest.
Aki viszont nem japán származású, annak is csak ajánlani tudom hazám egyik legízletesebb ételét.

Hozzávalók

2 ek. szezámolaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk. friss gyömbér
30 g szárított shiitake gomba (más néven illatos gomba)
¼ filézett csirkemell
7 dl alaplé (leveskockával helyettesíthető)
4 ek. szójaszósz
1 tk. cukor

Soba tészta 2 köteg – egy csomagban több köteg tészta van
1 nagy marok spenót levél
2 szár újhagyma


Elkészítés:


A szárított gombákat 7 dl langyos vízben áztassuk 1-2 órán át, míg megpuhulnak.

Egy lábasban, alacsony lángon melegítsük fel a szezámolajat. Adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és gyömbért. Kevergetve pároljuk kb. 5 percen keresztül és közben élvezzük a lábasból felcsapó finom illatokat! Ha van alaplevünk, azzal öntsük fel, ha nincs, akkor azt a vizet öntsük rá, melyben a gomba ázott és keverjük bele a leveskockát.
A gombákat vágjuk csíkokra, a csirkemellet kisebb darabokra, és ezt is adjuk a leveshez, majd forraljuk fel és főzzük.

Közben, egy másik edényben tegyük fel főni a ramen tésztát. 2 percig főzzük majd szűrjük le. Tegyük félre.
A leveshez adjuk hozzá a szója szószt, a cukrot. Sózzuk, ha még szükséges.
A spenótleveleket mossuk meg, és távolítsuk el a szárát, majd dobjuk a levesbe. Keverjük meg és vegyük le a tűzről.
A tésztát osszuk két tálba és kanalazzunk rá a forró levesből. Tálalás előtt felkarikázott póréhagymával szórjuk meg.


Mint minden más japán ételnek ennek is nagyon sok féle változata van, hiszen ez a tulajdonság nem csak a japán konyhára, hanem a világ minden konyhájára is jellemző. Ahogy tudom, még egy magyar közmondás is illik az ételek sokféle elkészítési módjára, és alapanyagok változatosságára: "Ahány ház, annyi szokás"

Az alábbi videóban szintén a ramen leves egyik elkészítési módja lesz látható.


0 件のコメント:

コメントを投稿